اجتماعیاقتصادیسیاسی

چرخ بی سرانجام بورس درگیر چرخه رانت خوارها/40 کد بورسی به دادگستری ارجاع شد

بهاره یاری،مدیر پایگاه خبری چشم انداز پارس“این روزها بازار بورس تهران در چرخه مبهمی قرار گرفته که در آن هر روز از ارزش سرمایه های مردم کاسته شده است و سرانجام نامعلومی را طی می کند.

به گزارش چشم انداز پارس_تهران، ارزش داد و ستدها در بازار بورس اوراق بهادار تهران در هاله ای از ابهام فرورفته است.

_معاملات بورس در اوایل روزهای سال ۱۴۰۲ با تاثیرپذیری پشتیبانی ها و حمایت های صورت گرفته از دولت و البته سازمان بورس بر مدار صعودی قرار گرفت. این دادو ستدها با عبور از کانال ۲ میلیون واحد بار دیگر امید را در دل سرمایه گذاران زنده کرد. اما
رشد متوالی بازار سهام در سال جاری در حالی ادامه پیدا کرد که این بازار از نیمه اردیبهشت ماه بر مدار نزولی قرار گرفت و شاخص بورس در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه با ۱۲۵ هزار واحد افت، بیشترین ریزش تاریخی را در کارنامه فعالیت خود به ثبت رساند.

در ابتدا دلیل ریزش شاخص بورس و تداوم آن در بازار در هاله‌ای از ابهام قرار داشت و فعالان این بازار هیچ اتفاقی را عامل ریزش تاریخی بازار سهام نمی‌دانستند، اما در تیر ماه تصویر نامه مصوبه‌ای مبنی بر افزایش نرخ خوراک و گاز پتروشیمی‌ها در فضای مجازی منتشر شد که بر اساس آن اتفاق مهمی در برداشت. بدین صورت که هیات وزیران در جلسه ۱۷ اردیبهشت ماه به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت نیرو، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بانک مرکزی، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها و سازمان برنامه و بودجه و به استناد اصل یک‌صد و چهل و سی و هشتمین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در اجرای جزء یک بند (الف) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور تصویب کرد تا نرخ خوراک گاز پتروشیمی‌ها در سار ۱۴۰۲ از پنج هزار تومان به هفت هزار تومان افزایش پیدا کند.

این خبر در ابتدا هجوم زیادی از واکنش ها را به دنبال داشت و فعالان بازار اعلام داشتند که هم‌زمان تاریخ نامه و نیز ریزش تاریخی شاخص بورس نشان‌دهنده وجود رانت اطلاعاتی در بازار بوده است.

آب رفت ارزش معاملات بازار بورس تهران

به باور برخی کارشناسان بار چرخه معیوب بازار بورس بر روی دوش مردم است. آن ها معتقدند، چرخه بازار بورس به یک چرخه معیوبی تبدیل شده است و تا هنگامی که این چرخه متوقف نشود، این بازار هم اصلاح نمی شود.

به گفته کارشناسان پولی که به عنوان سود و سرمایه تولید می‌شود قبل از اینکه به رشد بازار برسد، دوباره به چرخه” فیکس اینکام” برمی گردد، این چرخه معیوب در جایی متوقف می‌شود و روند افول و توقف در نهایت سهامداران و سرمایه‌گذاران خرد این صندوق‌ها را با شکست مواجه می کند.

ضرورت آموزش بازار بورس به مردم

با این وجود،غلامرضا شریعتی اندرانی، عضو کمیسیون عمران مجلس معتقد است، سازمان بورس و اوراق بهادار با آموزش مردم می‌تواند نقش محوری در توسعه اقتصاد کشور پیدا کند.

وی با اشاره به گستردگی اقتصاد در همه کشورها و فعالیت‌هایی که کشورها در عرصه‌های مختلف اقتصادی دارند، ادامه داد:سازمان بورس و اوراق بهادار در هر کشوری جزو سازمان‌های مهم به شمار می‌رود که نقش اساسی در توسعه و پیشرفت اقتصاد کشور نیز دارد.

نماینده مردم “بهشهر، نکا و گلوگاه” ضمن تاکید بر اهمیت جایگاه سازمان بورس، اظهار داشت: برای آنکه از اقتصادی سالم و شفاف برخوردار باشیم، باید به ایجاد زیرساخت‌هایی که منجر به توسعه فعالیت در بازار سرمایه می‌شود، کمک کنیم و فعالیت‌های سرمایه‌گذاری مردم را در بورس متمرکز کرده و از این بازار تامین مالی کنیم.

شریعتی با بیان این که توسعه بازار سرمایه، نیازمند فرهنگ‌سازی و تقویت دانش مالی سرمایه‌گذاران است، ادامه داد:انتظار می‌رود سازمان بورس و اوراق بهادار در این حوزه هم حضور جدی‌تری داشته باشد و از طریق رسانه ملی و همینطور دانشگاه‌ها به آموزش مردم بپردازد.

۴٠ کد بورسی مظنون به استفاده از اطلاعات نهانی به دادستان کل کشور ارجاع شد

در همین رابطه سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به تخلفات و وجود رانت های اطلاعاتی گفت: در ادامه بررسی‌ها پیرامون ظن استفاده از اطلاعات نهانی در معاملات روزهای منتهی به ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت ماه، تعداد ۴٠ کد مظنون بر اساس الگوی رفتاری مشکوک، شناسایی و جهت صدور مجوز بررسی‌های دقیق‌تر، به دادستان کل کشور معرفی شدند.

در ادامه واکنش‌های صورت گرفته از سوی فعالان بازار، «امیرمهدی صبایی»، مدیر نظارت بر بورس‌ها سازمان بورس و اوراق بهادار در تاریخ ۱۰ تیر ماه اعلام کرد که در چارچوب نظارت معمول و طبق رویه‌های نظارتی، از تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه تاکنون، چند پرونده معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی، پیش‌دستی در معاملات و سوءاستفاده مربوط به اشخاص حقوقی، شناسایی شده و در جریان رسیدگی است.

وی همچنین گفت: از بین کدهای بررسی شده، فعلاً و صرفاً تا این مرحله از بررسی‌ها، تعداد ۱۰ کد حقیقی و ۱۱ کد حقوقی در مجموع با خالص ارزش معاملات ۲۷۱۰ میلیارد تومان در دوره مورد بررسی، مظنون به استفاده از اطلاعات شناسایی و از آنها درخواست توضیحات شد که برخی پاسخ داده و برخی هنوز پاسخی ارسال نکرده‌اند.
برپایه این گزارش می بایست منتظر ماند و دید که آیا دست رانت خوارها در ایجاد کدهای بورسی متخلف و اطلاعاتی بریده می شود تا که حداقل سرمایه برباد رفته سرمایه گذاران برگردانده شود؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا