گفتوگوی تفصیلی با معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ چرا مقابله با آلودگی هوا نتیجه نداده است؟
ماجرای آلودگی هوا هر سال در پاییز و زمستان گریبانگیر تهران و کلانشهرهاست و چارهای به جز تسکینهای موقت مانند تعطیلی مدارس و ادارهها برای آن اندیشیده نمیشود. ماجرای ادامه داری که به دلیل فقدان همکاری بخشهای مختلف از جمله صنعت و انرژی، به نتیجه نمیرسد و همچنان خودروهای بی کیفیت تولید شده و خودروهای فرسوده نیز در حال تردد هستند و بنزین با کیفیتی نیز عرضه نمیشود.
پیش از این در گزارشی با عنوان «نفس تهران به شماره افتاد» در گروه پژوهشی ایرنا نوشتیم: آلودگی هوا تبدیل به بخش جدایی ناپذیر از زندگی شهروندان ایرانی در کلانشهرها به ویژه در تهران شده و طبق آمار سالانه حدود ۵۰ هزار نفر در کشور جان خود را به همین دلیل از دست میدهند و خسارت آن نیز حدود ۱۲ میلیارد دلار برآورد شده است.
همچنین در گزارشهای دیگری با عنوان «آلودگی هوا چه بر سر انسان و جامعه میآورد؟ راهکار چیست؟» و «آلودگی هوا قاتل سالانه ۳ میلیون نفر در جهان؛ بلایی بزرگ بر سر سلامت و اقتصاد» به ابعاد مختلف این ماجرا پرداختیم. ولی یکی از ابعاد ماجرای آلودگی هوا، تحمیل خسارت جانی و مالی به سلامت مردم است که از طرفی منجر به تحمیل هزینه و افزایش بار مراجعه به بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی میشود؛ آن هم در فصلهای سرد سال که ویروسهای تنفسی مانند کرونا و آنفلوآنزا نیز وجود دارند و خود به خود تعداد بیمارانی که به مراکز درمانی مراجعه میکنند را افزایش میدهد.
این بار گفتوگوی تفصیلی با علی رضا رییسی «معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» انجام دادیم و به ابعاد دیگری از ماجرای آلودگی هوا پرداختیم.
آلودگی هوا به مرور باعث ایجاد بیماری در افراد میشود
ایرنا: آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها هر سال در فصلهای سرد ادامه دارد، این موضوع به چه شکل سلامت افراد را به خطر میاندازد؟
رییسی: هر گونه آلودگی از جمله آلودگی آب و غذا و هوا مشکلاتی برای سلامت افراد به همراه دارد؛ در حالی که میتوان آب و غذا را انتخاب کرد،اما هوا چیزی است که قابل انتخاب نیست و اگر شخص در محیطی با هوای آلوده قرار بگیرد، دچار مشکل میشود. بسیاری از آلودگیها را نمیتوان با حس بویایی و چشایی متوجه شد و در نتیجه فرد بدون اطلاع، دچار مسمومیت میشود. بیماریهایی که به وسیله آلودگی هوا ایجاد میشود به دلیل سموم و ذرات معلق در هوا است که به صورت تجمعی در بدن افراد منجر به بیماری میشود؛ یعنی امکان دارد افراد چند سال در معرض آلودگی هوا باشند، اما به مرور دچار بیماریهای مزمنی میشوند که دلیل آن، همین قرار گرفتن در معرض هوای آلوده در سالهای متمادی است.
وقتی رییس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بودم، طرحهای پژوهشی انجام و مشخص شد در پر پرندگان منطقه میزان رسوب فلزات سنگین بسیار زیاد است. این موضوع با سایر پرندگان که از آن منطقه فاصله داشتند، مقایسه و مشاهده شد که میزان آلودگی بسیار زیاد است. همچنین پژوهش دیگری انجام دادیم و میزان فلزات سنگین در شیر مادران در منطقه عسلویه را بررسی کردیم. این موضوع با شیر مادران در منطقه دشتی نیز مقایسه و مشاهده شد که میزان فلزات سنگین بین ۱۰ تا ۲۰ برابر در شیر مادران این منطقه بالاتر است. به طور کلی باید به مادران توصیه کرد که شیر مادر به نوزاد بدهند، اما به این مادران در این منطقه باید برعکس میگفتیم که به نوزاد خود شیر ندهند که مشکلاتی برای نوزادان ایجاد نشود.
از طرفی آلودگیهایی است که به آبزیان منتقل میشود؛ اگر صید ماهی نزدیک به منطقه آلوده باشد، امکان دارد که آبزیان هم آلوده باشند. این آلودگیها میتواند تاثیرهای دراز مدت بر سلامت انسان داشته باشد./