اقتصادی

یک بام و دوهوای هزینه دارو از زبان برخی مسئولان؛در کف بازار چه می گذرد؟

بهاره یاری/با اینکه سه چهار ماهی از اجرای طرح «دارویار»می گذرد اما اتفاق تازه ای در خصوص هزینه ها و مخارج درمانی بیماران نیفتاده و همچنان در افزایش یا کاهش قیمت داروها ابهام وجود دارد.آنطور که « محمد پیکان پور» مدیر کل اموردارو در سازمان غذا و دارو می گوید در طول نیم سال گذشته حدود 2 هزار قلم دارو از 8 هزار و 500 دارو گران تر شده است که بیشترین علت آن افزایش قیمت تولید است.

به گزارش«چشم انداز پارس»در طرح دارویار، یارانه داروها به انتهای زنجیره منتقل می‌شود و از طریق بیمه‌ها به مصرف‌کننده نهایی تخصیص می‌یابد. این اقدام در راستای سیاست‌های کلی نظام سلامت مبنی بر مدیریت منابع از طریق نظام بیمه‌ای صورت می‌گیرد.

مزیت‌های اجرای این طرح شامل توزیع یارانه دارو متناسب با نیاز بیماران، بهره‌مندی همه دهک‌ها از یارانه، تغییر نکردن پرداخت از جیب بیماران، اجرای بیمه همگانی برای آحاد مردم، برقراری پوشش بیمه‌ای برای داروهایی که پیش از این تحت شمول حمایت‌های بیمه‌ای نبوده‌اند، اصلاح الگوی مصرف دارو و کاهش تقاضای القایی، کنترل قاچاق معکوس و رشد صادرات رسمی دارو، حمایت ویژه از داروهای مصرفی بیماران خاص و صعب‌العلاج، می‌شود اما این طرح در عمل با سهل انگاری هایی مواجه شده و در نهایت به نتیجه مطلوبی دست نیافته است.

در رابطه با کاهش قیمت داروها، از یک طرف «بهرام عین الهی» وزیر بهداشت بر این که حذف ارز ترجیحی تاثیری روی قیمت دارو نخواهد داشت و داروها گران نمی شود تاکید دارد و از طرف دیگر «حسینعلی شهریاری» رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از تاثیر حذف دارو و افزایش قیمت آن سخن می‌گوید.

اوایل تابستان همین سال جاری بود که« سیدابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی تلویزیونی خود صراحتا اعلام نمود که دارو گران نمی‌شود. وی تاکید کرد که مخارج و هزینه های دارو و درمان می بایست توسط بیمه پوشش داده شود.قبل از او هم« علی بهادری‌جهرمی»، سخنگوی دولت تاکید کرده بود قیمت دارو افزایش پیدا نمی‌کند. به گفته او، در شیوه اصلاح یارانه دارو دارو‌های متنوع‌تری در پوشش بیمه قرار می‌گیرد.

مجلسی ها هم در این خصوص نظرات متفاوتی دارند؛ بدین صورت که «حسینعلی شهریاری» رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت:این‌که بعد از حذف ارز ترجیحی، قیمت دارو افزایش پیدا نکند، شدنی نیست؛ قیمت دارو قطعا افزایش می‌یابد. آن زمان «محسن روح‌الامینی» رئیس کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم درخصوص وضعیت بحرانی و قیمت دارو در کشور هشدار داد. او توضیح داد که در قانون مصوب شده ارز به بیمه‌ها انتقال پیدا کند و دارو برای مردم گران نشود، البته در این رابطه ۸۰هزار میلیارد بودجه تخصیص داده شد.

به گفته تعدادی از بیماران در داروخانه ها قیمت دارو ها سر به فلک کشیده است.رضا رحمانی پیرمردی که به گفته خودش از بیماری دیابت رنج می برد، تفاوت قیمت ها نسبت به قبل فاحش بوده و هزینه ها تقریبا دوبرابر شده است.

کارت زرد مجلسی ها در ناتوانی وزیر

هر چند مسوولان وزارت بهدشت تاکید دارند که قیمت دارو با نسخه پزشک برای بیماران بدون افزایش قیمت است اما گرانی بسیاری از داروها و بهانه جویی داروخانه‌ها برای فروش آزاد نسخه‌ها، هزینه‌های خرید دارو برای مردم را چندین برابر کرده است. از سوی دیگر خرید داروهای بدون نسخه نیز منجر به افزایش قیمت و هزینه‌های درمان بیماران شده است. به گفته «مهدی رضایی»، معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت در این خصوص قرار بر این شد که داروهای OTC تحت پوشش بیمه‌ها قرار گیرد و در ادامه هم این موضوع در شورای عالی بیمه مطرح شد اما در نهایت بازنگری و از انجام آن صرف نظر شد.

عدم پوشش بیمه برای تهیه داروهای بدون نسخه، نبود تامین منابع بیمه‌ای، احتکار برخی مواد اولیه دارویی و بهانه‌جویی داروخانه‌ها برای عدم همکاری با بیمه‌ها و همین طور فروش آزاد داروها باعث شده که به مرور بر قیمت ها افزوده شود و هزینه های دارو و درمان سیر صعودی به خود بگیرد.معضلی که موجب شد، صدای نمایندگان مجلس هم درآید و کارت زرد به وزیر بهداشت داده شود.

عبدالحسین روح الامینی به مدیریت ضعیف و ناتوانی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برطرف نمودن مشکلات پزشکان، پرستاران و همین طور مسائل دارو و درمان و واکسن بیماران اشاره کرد و با بیان این که با جمع آوری امضای نمایندگان، بهرام عین اللهی استیضاح می شود، گفت: نقش کارگزاران به ویژه مدیران و روسای اقتصادی در سطح کلان، نقش حیاتی و بنیادین در اداره امور و پیشرفت و توسعه کشور را ایفا می کند.

وی افزود: تاریخ ثابت کرده که موفقیت‌ها و شکست‌های دولت‌ها تا حدود زیادی ریشه در توانمندی یا ضعف مدیران کشور دارد.

-به هر روی طرح استیضاح« بهرام عین اللهی» وزیر بهداشت و درمان اوایل آذرماه سال‌جاری کلید خورد و در سامانه بارگذاری شد. تاکنون هم بیش از ۶۰ نفر از نمایندگان مجلس به این طرح رای مثبت داده اند.

اینطور که پیداست تا به امروز اقدام موثری برای انتقال ارز دارو به بیمه‌ها انجام نشده و این موضوع مشکلات بسیاری را برای مردم ایجاد نموده است.

با این حال می بایست منتطر ماند و دید که آیا آشفته بازار دارو در سطح کشور پایان می پذیرد تا بیماران به جز درد و رنج بیماری، غصه و ناراحتی هزینه خرید دارو نداشته باشند؟

انتهای پیام/

 

 

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا